فصل ، فصل سرماخوردگی است، اما این روزها خبرهایی از گسترش انواع ویروسهای سرماخوردگی از جمله ویروس آنفلوآنزای نوع A موسوم به آنفلوآنزای خوکی، ترس و نگرانیها را بیشتر کرده است.
علاوه بر توصیههای عمومی درخصوص پیشگیری از ابتلا به این ویروسها که به شستن دستها، استفاده از ماسک ، رعایت فاصله با فرد مبتلا، دست ندادن و مواردی مانند آن تاکید میکند، توصیههایی نیز در مورد تغذیه برای پیشگیری و درمان انواع سرماخوردگیها وجود دارد.
دکتر پریسا ترابی، رئیس اداره بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با تایید این مطلب میگوید: برای پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی و آنفلوآنزا بهتر است سطح ایمنی بدن بالا برود که به این منظور نحوه تهیه و مصرف مواد غذایی و انتخاب برخی از آنها میتواند موثر واقع شود.
او با اشاره به استفاده از غذای تازه که خوب پخته شده باشد، ادامه میدهد: ترجیحا از مصرف مواد غذایی که از تهیهاش مدت زمانی میگذرد، پرهیز شود.
به گفته او ویتامینهای گروهA وC که در انواع میوهها و سبزیها وجود دارد و از ویتامینهای آنتیاکسیدان محسوب میشود، بسیار مفید است. در میان میوهها نیز میوههایی که ترش مزه هستند مثل لیمو و کیوی سرشار از ویتامینC هستند و برای پیشگیری و درمان سرماخوردگی توصیه میشود.
رئیس اداره بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت مصرف قرصهای جوشان ویتامینC قبل از صرف صبحانه را برای پیشگیری و در روزهای اول سرماخوردگی موثر میداند و میگوید: افراد سرماخورده باید مایعات گرم زیاد بنوشند و همچنین از مصرف مواد غذایی که تحریکپذیر هستند از جمله انواع ادویههای تند پرهیز کنند.
علاج واقعه
دکتر لیلا آزادبخت، متخصص تغذیه و محقق مرکز تحقیقات غدد درونریز دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بر این باور است که تغذیه سالم، علاج و عامل جلوگیریکننده از ابتلای افراد به سرماخوردگی است.او ادامه میدهد: برای این که سیستم ایمنی بدن به بهترین نحو به وظیفهاش که مبارزه علیه ویروسهای سرماخوردگی و آنفلوانزا است، عمل کند باید مواد مغذی حیاتی را دریافت کند.
این متخصص به ایرنا میگوید: مصرف پرتقال، انواع توت، فلفل دلمهای، سیب زمینی و سبزیجات برگ سبز از قبیل انواع کلم و دریافت زیاد و منظم ویتامینC به کاهش بروز، شدت و طول مدت سرماخوردگی کمک میکند.
آزادبخت با بیان این که غلات سبوسدار و حبوبات، منابع غذایی خوبی برای ویتامینهای گروهB هستند، اظهار میکند: عدم مصرف این مواد در بدن سبب بروز عفونتهای مکرر دستگاه تنفسی فوقانی میشود.به گفته او، مصرف سیر که دارای آهن و روی است، سبب تقویت سیستم ایمنی و کاهش خطر عفونتهای ویروسی میشود.
این متخصص تغذیه به افرادی که زیاد دچار سرماخوردگی میشوند، توصیه میکند، ماهی قباد، قزلآلا، ماهیهای روغنی، دانه کدو حلوایی و روغن شاهدانه که غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند، مصرف کنند.
همچنین دانه کنجد و آفتابگردان منابع غنی اسیدهای چرب امگا ۶ هستند و این اسیدهای چرب در مبارزه علیه عفونتهای سرماخوردگی به سلولهای دستگاه تنفسی کمک میکنند.
وی با اشاره به این که عفونتهای مکرر تنفسی با کاهش ذخایر ویتامینA همراه است، خاطرنشان کرد: مصرف جگر، کره و تخممرغ که سرشار از منابع ویتامین A هستند و هویج، انبه، سیبزمینی، زردآلو، کدو حلوایی و سبزیجات سبز تیره نیز تامینکننده بتاکاروتن هستند که در بدن به ویتامین A تبدیل میشوند.
مصرف کنسرو، ممنوع!
آزادبخت، متخصص تغذیه در مورد این که در زمان سرماخوردگی باید از مصرف چه غذاهایی خودداری کرد، میگوید: غذاهای آماده بستهبندی شده و کنسروها از لحاظ ویتامینها و مواد معدنی فقیر هستند، بنابراین به جای مصرف این نوع غذاها بهتر است از انواع میوه و سبزیجات تازه، گوشت، ماهی، غلات، مغزها و دانهها استفاده شود.
او یادآور میشود: استفاده از بخور برای رفع گرفتگی بینی کمک میکند و برای این کار ۱۰ دقیقه سر را روی بخارات یک ظرف آب درحال جوشیدن بگیرید.
این متخصص توصیه میکند: بهتر است دستمال یا حولهای را روی سر بگذارید و این عمل را ۳ بار در روز تکرار کنید. همچنین میتوان مقداری روغن منتول یا اوکالیپتوس به آب در حال تبخیر اضافه کرد تا موجب تسهیل عمل تنفس شود.
معجزه عسل
تقریبا همه ما در مورد مصرف مخلوط عسل و لیموترش به همراه یک لیوان آب جوش برای درمان بیماران مبتلا به سرماخوردگی چیزهایی شنیدهایم.
دکتر جعفر بهزاد، محقق و متخصص تغذیه در گفتگو با ایسنا میگوید: بیشترین موارد شکایت از سرماخوردگی مربوط به علائمی از قبیل گلودرد، بیتابی و بیقراری، گرفتگی بینی و احساس سرما است.
او ادامه میدهد: سعی در برطرف کردن هر کدام از این علائم، به تنهایی میتواند در بهبود حال بیمار بسیار موثر باشد زیرا هنوز داروی قطعی برای ریشهکن کردن ویروس مسبب سرماخوردگی پیدا نشده و علاوه بر این در افرادی که مبتلا به نقص سیستم ایمنی نیستند از بین بردن ویروس لزومی ندارد.
دکتر بهزاد، تامین گرمای بدن با پوشیدن لباس کافی و گرم نگاه داشتن محیط را از جمله اقدامات ضروری در سرماخوردگی میداند. مصرف یک لیوان آب جوش به همراه عسل و لیموترش، یکی از روشهای موثر تسکین علائم سرماخوردگی است. همچنین مداومت بر مصرف چای کمرنگ و آب میوه به دلیل بالا بردن میزان مایعات دفعی بدن موجب تنظیم دمای بدن میشود.
این متخصص تغذیه ضمن اشاره به تاثیر بهسزای مصرف ماست در تقویت سیستم ایمنی بدن حین مواجهه با عوامل میکروبی اظهار میکند: با بهبود کارکرد سیستم ایمنی، بدن در مقابله با انواع ویروسهای مسبب سرماخوردگی، قویتر شده و سریعتر سلامت خود را باز مییابد.