یک عضو هیئت علمی دانشگاه: افراد برای پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان تنها تا 30 سالگی فرصت دارند توده استخوانی خود را افزایش دهند.
دکتر تورج احمدی جویباری به مناسبت روز جهانی پوکی استخوان در گفت و گو با خبرنگار وبدا، پوکی استخوان را کاهش توده استخوانی عنوان کرد که به تدریج و با افزایش سن افراد ایجاد می شود.
وی تصریح کرد: روند کاهش توده استخوانی در افرادی که سابقه ژنتیکی ابتلا به پوکی استخوان داشته و یا از ذخیره استخوانی مناسبی برخوردار نیستند و نیز در زنان در دوران یائسگی به دلیل کاهش هورمونهای تخمدانی از سرعت بیشتری برخوردار است.
به گفته جویبای علاوه بر این عوامل، کم تحرکی، کم وزنی و نیز عدم تغذیه مناسب از جمله کمبود لبنیات در رژیم غذایی و افزایش مصرف نوشابه می تواند روند ابتلا به پوکی استخوان را سرعت دهد.
جویباری مصرف بیش از اندازه برخی داروها از جمله ترکیبات کورتونی را نیز یکی دیگر از عوامل تسریع کننده پوکی استخوان عنوان کرد.
این متخصص داخلی سن ابتلا به بیماری پوکی استخوان را در مردان بالای 65 سال و در زنان بالای 45 سال عنوان و تصریح کرد: عوامل ذکر شده به ویژه تغذیه نامناسب و عدم تحرک کافی می تواند سن ابتلا به این بیماری را کاهش دهد.
جویباری پوکی استخوان را یک بیماری بدون علامت عنوان کرد و افزود: این بیماری بدون علامت در بدن افراد پیشرفت کرده و تنها زمانی که استخوان فرد بر اثر ضربه ای نه چندان شدید بشکند، خود را نشان می دهد.
وی اظهار کرد: این بیماری می تواند شکستگی های ریز در مهره های پشتی کمر ایجاد کرده که به مرور تبدیل به قوز پشتی شود و همچنین در برخی موارد با افتادن مهره ها روی هم موجب کوتاهی قد افراد نیز می شود.
جویباری خاطرنشان کرد: با شدت یافتن بیماری فرد حتی با افتادن روی فرش و یا سطح نرم نیز می تواند دچار شکستگی های شدید استخوان شود.
این متخصص داخلی با اشاره به وجود درمان دارویی پوکی استخوان اظهار کرد: روند درمان طولانی بوده و نزدیک به سه تا هفت سال طول می کشد.
وی با اشاره به نقش استفاده از کلسیم، ویتامین D و کلسی تونین در درمان پوکی استخوان اظهار کرد: این داروها به افزایش توده استخوانی بیمار کمک کرده، اما قطعا نمی توانند استخوان را به وضعیت اولیه خود بر گردانند.
جویباری بهترین راه حل در زمینه بیماری پوکی استخوان را پیشگیری از ابتلا به این بیماری عنوان و تصریح کرد: افراد می توانند با تغذیه مناسب و تحرک کافی از ابتلا به این بیماری پیشگیری کنند.
وی با بیان اینکه توده استخوانی تا 30 سالگی افزایش و پس از سن 30 سالگی روند کاهشی خود را آغاز می کند، اظهار کرد: توصیه می شود افراد تا سن 30 سالگی توجه ویژه ای به مصرف لبنیات در برنامه غذایی خود داشته و به میزان کافی در معرض نور آفتاب به منظور ساخت ویتامین D قرار گیرند و تحرک کافی هم داشته باشند تا بتوانند ذخیره استخوانی مناسبی برای دوران کهنسالی خود داشته باشند.
وی در ادامه به مصرف بالای نوشابه در کشور اشاره و تصریح کرد: در حال حاضر مصرف نوشابه در ایران با کشور چین برابری می کند و این در حالیست که آنها جمعیتی بیش از یک میلیارد نفر دارند.
جویباری تصریح کرد: افزایش مصرف مواد مضر در کشور در حالی است که سرانه مصرف لبنیات که بسیار مفید بوده و در پیشگیری از بسیاری بیماریها نقش موثری دارد، در کشور بسیار پایین است.
وی نبود فرهنگ مناسب در خصوص اهمیت مصرف لبنیات را از جمله علل پایین بودن سرانه مصرف لبنیات در کشور عنوان و تصریح کرد: گران شدن محصولات لبنی نیز بر این عامل افزوده شده و سرانه مصرف را به شدت پایین آورده است.
به گفته جویباری فرهنگ تغذیه مناسب باید از کودکی آموزش داده شود و باید به کودکان از همان کودکی علاوه بر لبنیات، سوپ قلم و کله پاچه که سرشار از کلسیم هستند داده شود تا توده استخوانی آنها به طور مناسبی افزایش یابد.
وی مصرف روزانه دو لیوان شیر و یک کاسه ماست را عامل موثری در افزایش حجم توده استخوانی و پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان عنوان و تصریح کرد: علاوه بر مصرف لبنیات قرار گرفتن در معرض نور آفتاب و داشتن فعالیت مناسب بدنی نیز می تواند به پیشگیری از ابتلا به این بیماری کمک کند.