اخبار

50 درصد شیر کشور به روش غیربهداشتی تولید می‌شود

در حال حاضر در کشور غذاهای آماده و نوشیدنی‌های مضر و غیرمفید مورد تبلیغ و مصرف مردم قرار می‌گیرد و شیر که یکی از نوشیدنی‌هایی است به میزان کمی در کشور تبلیغ و مصرف می‌شود

در نخستین سمینار سلامت شیر از تولید تا مصرف و اهمیت تغذیه‌ای آن عنوان شد:
50 درصد شیر کشور به روش غیربهداشتی تولید می‌شود
به گفته رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران، سرانه مصرف شیر ایرانیان نصف سرانه مصرف این ماده مفید غذایی در دنیا است.


 

به گزارش سلامتیران، دکتر سید عبا‌س حسنی در نخستین سمینار سلامت شیر از تولید تا مصرف و اهمیت تغذیه‌ای آن افزود: ما در 4 سال اخیر با افزایش 44 درصدی تولید شیر در کشور مواجه بوده ایم اما متأسفانه در حال حاضر در کشور غذاهای آماده و نوشیدنی‌های مضر و غیرمفید مورد تبلیغ و مصرف مردم قرار می‌گیرد و شیر که یکی از نوشیدنی‌هایی است به میزان کمی در کشور تبلیغ و مصرف می‌شود. از طرفی، باید مصرف شیر را به خصوص در بین مدارس بیشتر گسترش دهیم و به تبع آن باید مصرف نوشابه‌های گازدار کاهش یابد که متأسفانه در عمل این‌طور نیست و روز به روز بر تعداد مصرف کنندگان این نوشیدنی مضر اضافه می شود.وی تصریح کرد: مطالعه الگوی مصرف در سال 79 تا 81 نشان می‌دهد 70 درصد خانوار کشور در تأمین املاح به خصوص کلسیم در بانوان دچار مشکل هستند و در این مورد تفاوتی بین روستا و شهر وجود ندارد و این موضوع نشانگر عدم مصرف کافی شیر و لبنیات است.دکتر حسنی با تاکید بر اینکه متأسفانه سرانه مصرف شیر در کشور کمتر از سایر کشورهای اروپایی و حتی منطقه است، اضافه کرد:‌ مصرف شیر در سرانه جهانی سالانه 160 کیلوگرم به ازای هر فرد است و در کشورهای توسعه‌یافته این میزان به 200 کیلوگرم هم می‌رسد اما این میزان در کشور ما فقط 90 کیلوگرم است و این در حالی است که ما در توسعه بخش کشاورزی و دامداری مشکل خاصی نداریم و باید با برنامه‌های جامع و مدون و هماهنگی‌های بین بخشی بین وزارت بهداشت و سایر سازمان‌های مرتبط این وضعیت را اصلاح کرد. رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز در این مراسم گفت: باید موضوع سلامت شیر در شورای عالی سلامت مطرح شود که متأسفانه در 5 سال اخیر فقط 2 جلسه از این شورا تشکیل شده است. شورای عالی سلامت 12 عضو دارد که 10 عضو آن وزیر هستند. دکتر شهاب‌الدین صدر بیان اینکه در سال جاری 5/9 میلیون تن شیر در کشور تولید شده است، افزود: متأسفانه فقط 40 تا 50 درصد این میزان در صنایع شیر و تولیدات فرآورده‌های آن تولید می‌شود و بقیه آن به روش‌های غیر بهداشتی تولید و مصرف می‌شود. وی ادامه داد: شیر از پایه‌های مهم سلامت جامعه است و در مورد سلامت آن باید همکاری بین‌بخشی صورت گیرد چرا که باید از زمان تهیه شیر تا زمان زنجیره انتقال آن همکاری‌های گسترده بین‌‌بخشی انجام شود. دکتر صدر با اشاره به اینکه باید برنامه‌ریزی‌های کشور به سمت ایجاد صنعت پیشرفته برای تولید شیر سالم برود، خاطرنشان کرد: اگر 4 تا 5 میلیون تن شیر که در صنایع شیر تولید می‌شود را تقسیم به 70 میلیون نفر کنیم به هر نفر 70 کیلوگرم می‌رسد و این عدد فاصله زیادی با عدد پایان برنامه پنجم توسعه یعنی 160 کیلوگرم دارد. رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس درباره یارانه شیر نیز گفت: در حال حاضر در بودجه کشور دو نوع یارانه به شیر تعلق می‌گیرد که یکی یارانه شیر خانوار با 380 میلیارد تومان اعتبار و دیگری یارانه شیر مدارس است که 160 تا 170میلیارد تومان است و هر چه این یارانه را از یارانه خانوار به سمت مدارس برویم تاثیر بیشتری را در سلامت مردم مشاهده می‌کنیم چرا که در حال حاضر نیازمند توجه به یارانه شیر هستیم و نباید اجازه داد یارانه‌ها قطع شوند. وی در ادامه تاکید کرد: میانگین سن ابتلا به پوکی استخوان در کشور 40 تا 50 سال است در حالی که این میزان در کشورهای توسعه یافته بالای 70 سال است. لذا هزینه‌های کشور در حوزه سلامت با عدم توجه به موضوع پیشگیری بیشتر می‌شود. دکتر صدر در بخش دیگری از سخنانش یادآور شد: در کشورهای مختلف از جمله انگلیس در سال 1920 به دلیل اهمیتی که برای شیر قائل بودند تشکیلاتی غیر دولتی ایجاد کردند که بدون صرف بودجه دولتی می‌تواند تمام پروسه تولید تا توزیع شیر را کنترل کند و این کار با مشارکت مردم و بخش خصوصی انجام می‌شود؛ ضمن اینکه وزارت بهداشت نیز بر عملکرد آنها نظارت داشت. مجلس شورای اسلامی نیز از ایجاد این سازمان تشکیلات در کشور که می‌تواند وزارتخانه‌های مختلف را در یک سازمان گرد هم جمع آورد، حمایت می‌کند. وی با بیان اینکه امسال سال اصلاح الگوی مصرف نام گرفته است، عنوان کرد: مصرف شیر باید بهینه شود. 30 تا 40 درصد تولید شیر فقط در صنایع تولید می‌شود و 50 تا 70 درصد آن به صورت غیر بهداشتی و نگهداری نامناسب توزیع و مصرف می‌شود که این زمینه باید اصلاح شود و اصلاح آن از مصادیق بارز اصلاح الگوی مصرف است. وی در خاتمه به فرهنگ سازی در جامعه اشاره کرد و افزود: باید به جای تبلیغات مضر که به دلایل مختلف توسط رسانه‌ها تبلیغ می‌شود و درآمد برخی رسانه‌ها به این تبلیغات وابسته است، شیر که یک ماده سالم و مورد نیاز بدن انسان است را تبلیغ کنیم.
۲ دی ۱۳۸۸ ۱۳:۱۰

نظرات بینندگان

نام را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید