مسئول فنی مرکز ژنتیک و تشخیص قبل از تولد دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با بیان اینکه درصد قابل توجهی از معلولیتها حاصل ازدواج های فامیلی است، گفت: از نظر علم ژنتیک درصد بروز بیماریهای ژنتیکی در ازدواج های فامیلی بالاتر از سایر ازدواجها است.
دکتر رضا علیبخشی در گفت و گو با خبرنگار ایسنا منطقه کرمانشاه، با بیان اینکه اکثر معلولیتها زمینه ارثی دارند، اظهار کرد: از نظر علم ژنتیک درصد قابل توجهی از معلولیتها ناشی از مشکلات ژنتیکی است.
علیبخشی با اشاره به اینکه همه معلولیتها مادرزادی نیستند، ادامه داد: در برخی از معلولیتها ممکن است نوزاد هنگام تولد سالم بوده و در دوران دیگر زندگی گرفتار معلولیت شود، حتی برخی از معلولیتها ممکن است در دوران بزرگسالی افراد بروز پیدا کند.
مسئول فنی مرکز ژنتیک و تشخیص قبل از تولد دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در ادامه با اشاره به بالا بودن درصد ازدواج های فامیلی در کشور، تاکید کرد: با توجه به اینکه ریسک خطر در ازدواج های فامیلی بالاتر از سایر ازدواج ها است، خانوادهها باید قبل از برگزاری هر نوع مراسم و یا حتی قبل از ایجاد دلبستگی و علاقه بین دختر و پسر نسبت به انجام آزمایشهای ژنتیک اقدام کنند.
وی مشاوره قبل از ازدواج را در ازدواج های فامیلی ضروری عنوان کرد و افزود: در ازدواج های فامیلی میزان ابتلای فرزندان به بیماری های ژنتیکی بیشتر از سایر ازدواجها است.
این دکترای تخصصی ژنتیک پزشکی تاکید کرد: هرچه نسبت فامیلی زوجین نزدیکتر باشد، احتمال بروز بیماریهای تک ژنی و مادرزادی ژنتیکی در فرزندانشان بالاتر است.
مسئول فنی مرکز ژنتیک و تشخیص قبل از تولد دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه ادامه داد: البته از نظر علمی احتمال تولد فرزندان سالم در ازدواج های فامیلی هم وجود دارد، اما ریسک تولد فرزندانی که مبتلا به بیماریهای غیرقابل درمان ژنتیکی هستند، در ازدواج های فامیلی بالاتر است.
وی در ادامه با اشاره به اینکه در ازدواج های غیرفامیلی هم چنانچه زوجین سابقه بیماری ژنتیکی در خانواده شان باشد نیاز به مشاوره و انجام آزمایشات ژنتیکی وجود دارد، گفت: انجام آزمایشهای ژنتیک در مواردی تاکید میشود که یا در خانواده یکی از زوجین معلولیتی وجود داشته باشد و یا اینکه زوجین با هم فامیل باشند.
مسئول فنی مرکز ژنتیک و تشخیص قبل از تولد دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در ادامه با اشاره به اینکه در استان برخی از آزمایش های ژنتیک قابل انجام است، گفت: آزمایشهایی نظیر کاریوتیپ، آمنیوسنتز، ناشنوایی، pku و ... در استان انجام می شود.
وی یکی از مشکلات موجود در زمینه انجام آزمایش های ژنتیک را مشکلات مربوط به پوشش بیمهای این نوع از آزمایشها عنوان کرد و افزود: اکثر بیمه ها از بستن قرارداد در زمینه پوشش مربوط به این آزمایشات خودداری می کنند.
علی بخشی خواستار توجه بیشتر بیمهها به این موضوع در راستای ایجاد شرایط بهتر در زمینه انجام آزمایش های ژنتیک توسط خانوادهها شد.
به گفته علی بخشی سالانه بیش از سه هزار نفر از زوجین برای انجام آزمایش ژنتیک به مراکز دولتی و خصوصی استان مراجعه میکنند.