کارشناس مسئول واحد سلامت مدارس مرکز بهداشت استان کرمانشاه خوراکیهای مجاز و غیرمجاز در بوفه مدارس را اعلام کرد.
الهه صادقی در گفت وگو با خبرنگار ایسنا منطقه کرمانشاه، با اشاره به وجود بیش از چهار هزار مدرسه در سطح استان، گفت: تقریبا تمامی مدارس به نوعی عرضه مواد خوراکی و غذایی برای دانش آموزان را دارند. برخی مدارس در سطح بسیار جزیی و برخی در سطح بوفه یا پایگاههای تغذیه سلامت و برخی هم که بصورت شبانه روزی فعالیت دارند دارای آشپزخانه و محلی مجهز برای عرضه مواد خوراکی هستند.
وی افزود: تمامی بوفهها، پایگاههای تغذیه سلامت و به نوعی هر محل عرضه مواد خوراکی در مدارس به دقت توسط کارشناسان بهداشت محیط و کارشناسان تغذیه رصد میشود.
صادقی در خصوص اقلام قابل عرضه در بوفه مدارس، گفت: با توجه به اینکه دانش آموزان در سن رشد قرار دارند، ضروری است میان وعدههایی که در مدارس دریافت میکنند از ارزش غذایی بالایی برخوردار باشد.
وی یادآور شد: پیش از هرچیز ترجیح و توصیه ما استفاده از لقمههای خانگی برای دانش آموزان است و والدین می توانند از لقمه های خانگی ساده مانند نان و پنیر و گردو، نان و پنیر و خیار، تخم مرغ آبپز و ... برای فرزندان خود استفاده کنند.
کارشناس مسئول واحد سلامت مدارس افزود: در صورت نیاز به تهیه مواد خوراکی در مدارس، مسئولان مدارس باید مواد خوراکی سالم را در اختیار دانش آموزان قرار دهند که از جمله آن عرضه انواع خشکبار مانند توت خشک، انجیر خشک، خرما، کشمش و انواع مغزها مانند گردو، بادام، بادام زمینی و ... است.
وی افزود: با توجه به اینکه اقلام ذکر شده غالبا قیمت بالایی دارند، مدارس می توانند از خوراکی های با ارزش غذایی بالا اما ارزان قیمت استفاده کنند که از جمله آن میتوان به برنجک، نخودچی، ذرت بوداده و گندم برشته اشاره کرد.
این کارشناس بهداشت عرضه انواع ساندویج بویژه ساندویچ سوسیس و کالباس را در بوفه مدارس غیرمجاز دانست و افزود: تنها عرضه لقمههای خانگی مانند نان و پنیر و گردو و یا تخم مرغ آبپز، آن هم اگر به شیوه بهداشتی و توسط افراد دارنده کارت سلامت تهیه شود، مجاز است.
وی یادآور شد: عرضه سمبوسه و فلافل هم با توجه به روغن بالایی که در تهیه این نوع خوراکی ها به کار میرود، در مدارس ممنوع است.
صادقی افزود: توصیه میشود در بحث عرضه نان تنها از نانهای سنتی و سبوسدار مانند نان "سنگک" استفاده شده و از عرضه نان های باگت و صنعتی خودداری شود.
این کارشناس بهداشت تصریح کرد: عرضه انواع کیک و کلوچه و بیسکویت هم اگر کرِمدار و پرچرب نباشد، مجاز است.
وی در خصوص عرضه نوشیدنی در مدارس هم یادآور شد: تنها عرضه آب معدنی و دوغ بدون گاز و شیر مجاز بوده و نوشیدنی هایی مانند نوشابه گازدار، دوغ گازدار، آبمیوه های صنعتی و ماء الشعیر ممنوع است.
صادقی خاطرنشان کرد: در بحث عرضه میوه هم انواع میوه مجاز است، اما به شرطی که شسته و گندزدایی شوند.
این کارشناس بهداشت یادآور شد: عرضه غذاهای گرم مانند عدسی، خوراک لوبیا و... نیز تنها در صورت داشتن آشپزخانه مجهز و بهداشتی امکان پذیر است و مواد اولیه آن باید بهداشتی بوده و توسط افراد دارای کارت سلامت تهیه شود.
وی خاطرنشان کرد: چنانچه این غذاهای گرم از بیرون مدرسه خریداری میشود، باید از مکان معتبر تهیه شده و توسط خودروی مناسب به مدرسه حمل شود. عرضه این خوراکی ها هم باید در ظروف یکبارمصرف با پایه گیاهی باشد.
صادقی عرضه هرنوع فرآورده غلات حجیم شده مانند چیپس و پفک را در بوفه مدارس ممنوع دانست و افزود: با عرضه این اقلام در مدارس برخورد میشود.
وی افزود: علاوه بر اینها عرضه بستنی یخی، یخمک، آدامس، لواشک های فاقد بسته بندی و آبنبات هم در مدارس ممنوع است.
کارشناس مسئول واحد سلامت مدارس خاطرنشان کرد: عرضه بستنی های پاستوریزه در مدارس بلامانع بوده و تنها عرضه بستنیهای یخی ممنوع است.
صادقی با بیان اینکه لیست خوراکی های مجاز و غیرمجاز بوفه مدارس اعلام شده و در اختیار تمام مدارس قرار گرفته، از والدین دانش آموزان خواست تا از فرزندان خود بخواهند اقلام عرضه شده در بوفه مدارس را گزارش داده و در صورت مشاهده هرنوع تخلف بهداشتی آن را به سامانه 190 گزارش دهند.