گرمازدگی به عدم کنترل بدن در تنظیم دمای خود گفته میشود که به دلیل افزایش حرارت بدن رخ میدهد و بدن در دفع حرارت ایجاد شده ناتوان است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کرمانشاه، رییس دبیرخانه کارگروه سلامت وامنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه گفت: بیماران دیابتی، دارای فشارخون بالا، بیماران قلبی عروقی و بیماران کلیوی و کبدی بیشتر از سایر افراد در معرض خطر گرمازدگی و عوارض ناشی از آن قرار دارند.
دکتر بیگلری افزود: فعالیت در مقابل نور خورشید به خصوص در ساعات ۱۲ تا ۴ بعد از ظهر، پوشیدن لباسهای تیره و نامناسب، کم نوشیدن آب و عدم تهویه مناسب از عواملی است که باعث گرمازدگی میشود.
وی به نشانههای گرمازدگی اشاره کرد و گفت: فرد در ابتدا دچار تعریق میشود، سرگیجه، سردرد و خشک شدن دهان از دیگر نشانههای آن است و گرمازدگی حتی باعث کاهش آستانه تحمل و عصبانی شدن فرد میشود.
رییس دبیرخانه کارگروه سلامت وامنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی خاطرنشان کرد: همچنین در مراحل حادتر که ممکن است در کودکان، سالمندان، زنان باردار، بیماران دیابتی و قلبی و عروقی رخ دهد منجر به کاهش سطح هوشیاری و شل شدن ماهیچه میشود که ممکن است بر اثر برخورد با زمین فرد دچار شکستگی و آسیبهای دیگر شود.
چه کار کنیم گرما زده نشویم؟
دکتر بیگلری اظهار داشت: برای اینکه گرما زده نشویم باید در روزهای گرم آب بیشتری بنوشیم و از مایعات سنتی استفاده کنیم که در این رابطه هندوانه، تخم شربتی، آبلیمو، به لیمو و خاکشیر از روشهای سنتی پیشگیری و درمان گرمازدگی است.
وی توصیه کرد: برای جلوگیری از گرمازدگی در ساعات گرم روز فعالیت نکنیم، لباسهای رنگ روشن بپوشیم، بدن را با آب خنک کنیم، از کلاههای لبه دار و کرمهای ضد آفتاب استفاده کنیم و در مقابل نور مستقیم خورشید قرار نگیریم.
دکتر بیگلری خاطرنشان کرد: نوشیدن آب باید به صورت مستمر و جرعه جرعه در طول روز باشد و نوشیدن یکباره آب نمیتواند موثر باشد، همچنین نوشیدن آب یخ موجب بروز بیماریهای گوارشی میشود.
وی یادآور شد: برخی افراد برای رفع گرمازدگی نوشابه میخورند که کار بسیار اشتباهی است چرا که نوشابه به دلیل قند گرمازدگی را بدتر میکند و بهتر است افراد به جای نوشابه از دوغ استفاده کنند.
رییس دبیرخانه کارگروه سلامت وامنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه گفت::اگر فردی دچار گرمازدگی شد، باید او را به سایه منتقل کنیم، لباس هایش را آزاد کنیم، با حوله نمناک پوست او را خنک کنیم و جرعه جرعه به او اب خنک دهیم، اما در بیماران زمینه ای، کودکان و سالمندان بهتر است بعد از انجام اقدامات اولیه آنها را به مراکز درمانی منتقل کنیم و یا با اورژانس تماس بگیریم.