رئیس دبیرخانه کارگروه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه گفت: در هنگام بازگشت زوار به سمت پایانههای مرزی کشور مساله گرما و خطر بروز گرمازدگی به ویژه برای کسانی که در معرض خطر هستند مثل سالمندان، کودکان و زنان باردار ملموستر است.
دکتر حسین بیگلری در برنامه زنده رادیویی راه تندرستی در خصوص جنبه های مختلف بهداشتی و ایمنی در ایام پیاده روی عظیم اربعین افزود: وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی از ابتدای ماه محرم دستورالعمل هایی را برای حفظ سلامت زائرین صادر کرده که این دستورالعمل ها برای تامین سلامت افراد در ترددهای بین المللی و ازدحامهای جمعیتی به ویژه مراسم اربعین که معنویت خاصی دارد.
وی تاکید کرد: توصیه میشود زوار بطور پیوسته آب بیشتری بنوشند، در ساعات ابتدایی صبح و عصرها پیاده روی کنند و در ساعات گرم روز در زیر سایه بان استراحت کافی داشته باشند.
رئیس دبیرخانه کارگروه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه اظهار داشت: افرادی که بیماریهای زمینهای نظیر دیابت، آسم و فشار خون بالا دارند داروهای خودشان را بطور مرتب مصرف کنند و از مصرف خودسرانه آنتی بیوتیکها و کورتونها خودداری کنند.
وی افزود: نکته مهم این است در طی مراسم معنوی اربعین به ویژه در هنگام بازگشت به کشور علاوه بر خود به فکر سلامت اجتماعی دیگران هم باشیم.
وی گفت: در مسیر برگشت از مراسم در هنگام بازگشت به کشور تعداد زیادی از همکاران دانشگاه های علوم پزشکی و سایر ارگان ها و سازمان ها که در سلامت زائرین دخیل هستند مثل جمعیت هلال احمر و اورژانس کشور در پایانههای مرزی کشور در گرمای هوا ارایه خدمات شبانه روزی میدهند که هرچه بهتر سلامت زائرین تامین شود.
دکتر بیگلری افزود: امسال در چنین مراسمی گرمازدگی جزو بیماری های اولویت دار است، بخصوص کسانی که دچار خستگی و معطلی طولانی مدت در طول مسیر میشوند و یا به دلیل ترافیک و تجمع زیاد افراد ، دچار خستگی و ضعف سیستم ایمنی بدن می شوند. کاهش آستانه تحمل و بیقراری می تواند از علایم بروز گرمازدگی باشد.
وی گفت: به طور سنتی از سالها قبل در کشورمان و در کشور عراق خانواده هایی که مهمان نواز بودند برای پذیرایی و میزبانی از زائران مراسم پیاده روی اربعین حسینی شرکت فعال می کنند.
دکتر بیگلری عنوان کرد: در سالهای اخیر نظارت کارشناسان بهداشتی بر هرچه بهتر شدن خدمات سلامت محور و نظارت بر طبخ مواد غذایی بیشتر شده و تمام موکب هایی که در طول مسیر در حال فعالیت و ارایه خدمات می باشند تحت نظارت کارشناسان بهداشتی چه در داخل کشور و چه در خارج از کشور می باشند و به صورت مستمر در حال ارزیابی شرایط می باشند.
رئیس دبیرخانه کارگروه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه اضافه کرد: وقتی که تجمعات بزرگ انسانی رخ میدهد همه بایستی کمک و یاری کنند که این مراسم با مناسب ترین شرایط تامین سلامت برگزار شود به ویژه برای حفظ سلامت عزیزان و گروههای سنی سالمندان، کودکان و زنان باردار که سیستم ایمنی آسیب پذیرتری دارند.
وی گفت: تمامی دستگاهها و سازمانهای ذیربط که بر سلامت افراد نقش دارند نهایت تلاش خود را ایفا کردهاند چرا که مدیریت سلامت تجمع بزرگ انسانی در بازه زمانی محدود که همراه با مرحله اوج گرما هم باشد بسیار دشوار است.
دکتر بیگلری تصریح کرد: در مورد آب آشامیدنی که در طول مسیر مصرف می کنیم رعایت بهداشت فردی و بهداشت محیط بسیار مهم است بطری های پلاستیکی آن را در داخل سطل های زباله ای که تعبیه شده است، قرار دهیم.
وی در پایان گفت: حفظ سلامت جسمی، روحی و اجتماعی برای رسیدن به مرحله سلامت معنوی است که در طی آن اهتمام در رعایت بهداشت فردی و عمومی بسیار حائز اهمیت است و لازم است به حفظ سلامت اجتماعی دیگران احترام ویژه ایی بگذاریم.
به گفته او مصرف برخی مکمل ها مثل یک عدد مولتی ویتامین و مصرف ماهیانه یک عدد ویتامین دی برای گروه سالمندان گرامی در پیاده روی اربعین توصیه می شود .
دکتر بیگلری گفت: برای کمک به سیستم ایمنی بدن در کنار خواب مناسب و استراحت کافی، تغذیه مناسب هم مهم است تا سیستم ایمنی بدن را به طور طبیعی تقویت کنیم. مصرف خودسرانه قرص های سرماخوردگی و یا آنتی بیوتیک ها در پیشگیری از بیماری ها موثر نخواهد بود .
وی افزود:با داشتن مسئولیت اجتماعی برای حفظ سلامت اجتماعی به ویژه بعد از بازگشت از سفر معنوی اربعین، در صورت داشتن تب و بیماری های تنفسی یا گوارشی از روبوسی کردن و دست دادن با دیگران پرهیز کنیم و جهت درمان و جلوگیری از احتمال گسترش بیماریهای واگیردار در اسرع وقت به پزشک یا کارشناسان اورژانس مراجعه کنیم.