یک متخصص جراحی کلیه بی تحرکی و عدم مصرف آب کافی را از اصلی ترین علل زمینه ساز سنگ کلیه دانست و گفت: یکی از مواردی که در زمینه اورولوژی مشکلات زیادی ایجاد می کند و باعث درد و ناراحتی و آسیب رسیدن به کلیه شده و حتی در برخی موارد موجب نارسایی کلیه و از بین رفتن کلیه ها و حتی منجر به دیالیزی شدن فرد می شود سنگ کلیه است.
دکتر سعادت فر در گفتگو با سرویس علمی پژوهشی اخبار سلامت دانشگاه با اشاره به اینکه کرمانشاه یکی از شایع ترین مناطق کشور ایران در زمینه تشکیل سنگ کلیه است گفت: یکی از علت های اصلی سنگ کلیه زمینه وراثت و زمینه ژنتیک و ارثی بودن زمینه تشکیل سنگ است که ارتباط زیادی با شیوع تشکیل سنگ های کلیوی دارد.
به گفته وی در منطقه غرب کشور به ویژه استان کرمانشاه و کردستان زمینه ژنتیکی و وراثتی سنگ کلیه زیاد است و شیوع بالای سنگ کلیه را در این مناطق شاهد هستیم.
دکتر سعادت فر اظهار داشت: رژیم غذای حاوی نمک ، چربی ها و گوشت قرمز زیاد نیز از علل ایجاد سنگ کلیه می باشد و ذائقه مردم غرب کشور بیشتر به این سمت است که در تشکیل سنگ خیلی موثر است.
این عضو هیات علمی دانشگاه همچنین افزود: فعالیت فیزیکی کم باعث بیشتر شدن سنگ کلیه می شود و بیماری های زمینه ای مثل دیابت و فشار خون و بیماریهای رماتیسمی زمینه تشکیل سنگ های کلیوی را زیاد می کند.
وی افزود: نقایص مادرزادی و ساختاری مثل افرادی که تنگی مجاری کلیپی دارند یا اختلال و نقصی در داخل مسیر کلیه این افراد وجود دارد می تواند موجب تشکیل سنگ های کلیوی گردد.
به گفته وی عفونت های ادراری نیز می تواند زمینه ساز تشکیل سنگ کلیه باشد و همچنین سنگ کلیه موجب بروز و ایجاد عفونت های مجاری ادراری گردد.
دکتر سعادت فر افزود: غذا ها و موادی مثل آجیل،تخمه و بادام زمینی به دلیل داشتن نمک زیاد ، نوشابه، قهوه ، شکلات، ترکیباتی که دارای اگزالات هستند سنگ ساز هستند.
وی همچنین افزود: غذاهایی که مواد افزودنی دارند نیز مانند غذاهای کنسروی از عوامل تشکیل و شیوع سنگ هستند، اما عدم نوشیدن آب به اندازه کافی و بی تحرکی از اصلی ترین علل زمینه ساز سنگ های کلیه است.
وی گفت:سنگ های کلیوی خیلی کوچک، یا در اصطلاح شن ریزه هایی که داخل کلیه وجود دارد ، درد و علامتی ندارد و انسداد و علائم خطری هم ندارد اما جهت درمان به این افراد توصیه می شود بیشتر آب و مایعات مصرف کنند ( مصرف آب جوشیده توصیه نمی شود ) ، مصرف لبنیات، گوشت قرمز و نمک را کاهش دهد و تحرک و فعالیت فیزیکی زیاد داشته باشند.
دکتر سعادت فر به افرادی که دچار سنگ کلیه هستند توصیه کرد: لبنیات باید به اندازه کافی مصرف کنند، اگر لبنیات کم مصرف شود علاوه بر سنگ کلیه باید با عوارض ناشی از عدم مصرف لبنیات مانند پوکی استخوان نیز مبتلا خواهند شد.
وی با بیان اینکه سنگ کلیه معمولاً تا زمانی که در کلیه حرکت نکند یا به حالبها (لولههایی که کلیهها و مثانه را به هم متصل میکند) نرسد، علائمی ایجاد نمیکند گفت: اگر سنگ در حالبها گیر کند، ممکن است جریان ادرار را مسدود کند و باعث تورم کلیه و اسپاسم حالب شود که میتواند بسیار دردناک باشد.
این متخصص جراحی کلیه با بیان اینکه مبتلایان به سنگ کلیه علائم و نشانههای دیگری را نیز تجربه خواهند کرد گفت: تغییر رنگ ادرار به قرمز، قهوهای و صورتی ،بدبو شدن ادرار، دفع ادرار بیشتر از حد معمول یا ادرار کردن در مقادیر خیلی کم ،تهوع و استفراغ ، تب و لرز از جمله این علائم هستند.
دکتر سعادت فر گفت: در صورت وجود عفونت، درد ناشی از سنگ کلیه ممکن است تغییر کند. به مکان دیگری منتقل شود یا شدت آن افزایش یابد.
وی افزود: دارو های مورد نیاز جهت دفع سنگ کلیه توسط پزشک متخصص تجویز می شود، همچنین فعالیت فیزیکی فرد مبتلا ، در صورت کوچک بودن سنگ باعث دفع آن می شود اما در صورت بزرگ بودن سنگ و عدم دفع آن، از اقدامات دیگر و سنگ شکنی با استفاده از دستگاه استفاده می شود.