معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه سیاستهای صحیح بهداشتی را عامل مهمی برای پیشگیری از ناباروری دانست که در نتیجه آن نیاز به درمان های پرهزینه و کم دسترس کاهش خواهد یافت.
دکتر شکیبا درگفتگو با روابط عمومی دانشگاه ضمن بیان اینکه شناسایی زودرس زوجین نابارور یا در معرض ناباروری میزان موفقیت درمان های ناباروری را افزایش می دهد گفت: از این رو یکی از برنامه های در حال اجرای دانشگاه علوم پزشکی شناسایی زودرس زوجین نابارور و ارجاع به سطوح تخصصی جهت بررسی و درمان می باشد .
وی اعلام کرد: در حال حاضر دو مرکز تخصصی درمان ناباروری سطح 3 در حال فعالیت می باشد و به حول و قوه الهی یک مرکز درمان ناباروری سطح 2 نیز در شهرستان اسلام آباد غرب تا پایان امسال جهت خدمت به مردم شریف استان به بهره برداری خواهد رسید .
او یکی از مهمترین راهکارهای جامع کاهش بار بیماری به دلیل ناباروری را پیروی از رویکردهای سلامت عمومی با محوریت جامعه دانست و گفت:در این رویکردها همواره پیشگیری بر درمان مقدم است. اخیراً نیز در جهان و ایران رویکردهای پیشگیری محور بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
دکتر شکیبا با اشاره به اینکه سازمان بهداشت جهانی نیز بر پیشگیری به عنوان یک سیاست اصلی برای کاهش بار جهانی ناباروری تاکید داشته است گفت: برنامه ریزی همه جانبه برای پیشگیری و درمان ناباروری بر همه ابعاد جسمی، اجتماعی و روانی سلامت خانواده ها تاثیرگذاراست.
وی عنوان کرد: باید توجه داشت که حمایت از زوجین نابارور و کم بارور ضمن تاثیر بر ارتقای نرخ باروری، سبب ارتقای شاخص های سلامت باروری جامعه نیز خواهد شد.
وی ناباروری را نه فقط یک مسئله سلامت باروری بلکه یک موضوع اجتماعی دانست که می تواند روابط بین فردی، خانوادگی و سایر روابط اجتماعی را به ویژه در جوامعی که فرزند آوری دارای اهمیت است، تحت تاثیر قرار دهد.
به گفته وی توجه به مقوله ناباروری می تواند نابرابری در دسترسی به خدمات مراقبت از باروری و همچنین نابرابری جنسیتی را کاهش دهد.
دکتر شکیبا عنوان کرد: ناباروری اثرات اجتماعی منفی قابل توجهی بر زندگی زوج های نابارور و به ویژه زنان دارد و اغلب آنها خشونت، طلاق، استرس ، افسردگی، اضطراب وعزت نفس پایین را تجربه می کنند و در چنین شرایطی، ارزیابی و تشخیص به هنگام ناباروری ضروری است.
به گفته وی همچنین طیف گسترده ای از افراد جامعه شامل افرادی که دارای شرایط پزشکی خاص هستند، مانند مبتلایان به اختلالات خود ایمنی، سرطان و زوجین مبتلا بهHIV ممکن است به خدمات حفظ باروری و استفاده از روش های کمک باروری نیاز داشته باشند.
معاون بهداشتی دانشگاه با بیان اینکه داشتن فرزند از حقوق انسان ها است و هر انسانی حق بهره مندی از بالاترین استانداردهای قابل دستیابی سلامت جسمی و روانی را دارد گفت: زوجین حق دارند با شرایط باروری خود آشنا شوند تا بتوانند برای فرزندآوری بر اساس شرایط باروری تصمیم بگیرند. بنابراین بدون دانستن شرایط باروری خود و همسر و فاکتورهای موثر بر باروری، فاصله گذاری برای بارداری خطا است؛زیرا وجود عوامل مرتبط با ناباروری می تواند بر زمان فرزندآوری، تعداد فرزندان و فاصله فرزندان تاثیر بگذارد.
به گفته وی در این میان زنان و مردان بسیاری به دلیل ایده ال ندانستن شرایط خود برای فرزندآوری، اشتغال، ادامه تحصیل و یا به دلیل عدم تمایل به بررسی ناباروری و عدم رغبت به انجام روش های تشخیصی و درمانی، همسر خود را از نعمت فرزند محروم نموده اند. بنابراین رفع مشکل ناباروری بخش مهمی از تحقق حقوق افراد و زوجین برای تشکیل خانواده است.