رییس اداره تحقیق،توسعه و آموزشهای مردمی معاونت غذا و دارو با بیان اینکه هر ساله جمع زیادی از هموطنان عزیز ما در گردهمایی بزرگ اربعین حسینی شرکت میکنند گفت: عدم رعایت بهداشت فردی ،بهداشت مواد غذایی و بهداشت محیط می تواند باعث ایجاد بیماری هایی در طول سفر شده و آرامش فرد و همراهانش را بهم بزند،بنابراین رعایت نکات بهداشتی، غذایی و دارویی ضرورت بیشتری پیدا میکند و زائران باید حساسیت بیشتری نسبت به این مهم داشته باشند تا از برکات این سفر معنوی بیشترین بهره را ببرند.
دکتر وریا رحیمی در گفتگو با میز خبر روابط عمومی دانشگاه ضمن تاکید بر ضرورت توجه به توصیه های بهداشتی، درمانی و دارویی برای حفظ سلامت زائران در این مراسم معنوی ، مهمترین این توصیه ها را به شرح زیر اعلام کرد:
💠توصیه های دارویی:
الف) چنانچه شما و یا بستگان همراهتان دارویی را به صورت مرتب مصرف میکنید، قبل از خروج از کشور مطمئن شوید دارو را به حد نیاز و تا پایان سفر در اختیار دارید. بسیاری از داروها باید مرتب مصرف شوند و قطع ناگهانی دارو بیمار را دچار مشکل خواهد کرد.
ب) چنانچه ضمن حرکت اتومبیل، دچار سرگیجه و حالت تهوع می شوید، به خاطر داشته باشید با مصرف 1 قرص دیمن هیدرینات، نیم ساعت قبل از شروع سفر و تکرار یک قرص هر چهار تا 6 ساعت یکبار در طی سفر، می توان عوارض ناشی از حرکت، تهوع و سرگیجه را برطرف کرد. توجه کنید که در طول 24 ساعت نباید بیشتر از 8 عدد قرص مصرف شود.
ج) همراه داشتن جعبه کمک های اولیه و در مورد خانواده هایی که کودک خردسال به همراه دارند، به همراه داشتن پوشک، شیرخشک شیرخوار، درجه تب، داروهایی مانند شربت یا قطره تب بر، شربت سرماخوردگی، و دیگر داروهایی که کودک در حال مصرف می باشد در طی سفر ضروری می باشد.
د) نحوه نگهداری داروها را از دکتر داروساز، هنگام تحویل گرفتن دارو از داروخانه بپرسید و هیچگاه داروهای خود را در اتومبیلی که زیر نور آفتاب پارک شده است و یا در شیشه عقب اتومبیل قرار ندهید. داروهای یخچالی را در ظروف مخصوص خنک کننده حمل نمایید.
هـ) در خصوص بیماران مبتلا به فشار خون بالا، بهتر است دستگاه فشار سنج و داروهای مصرفی همراه بیمار باشد و از مصرف مواد غذایی حاوی نمک زیاد و مواد غذایی چرب خودداری شود.
و) در خصوص بیماران دیابتی که انسولین تزریق می کنند، فراهم نمودن انسولین و داروهای مصرفی و سرنگ برای تمام مدت سفر، همراه داشتن دستگاه یا نوار کنترل قند خون، همراه داشتن قند حبه ای، نبات، بیسکوئیت ، آب میوه و میان وعده مناسب (میوه و لقمه کوچک) برای درمان کاهش احتمالی قند خون بسیار ضروری است.
ز) جهت پیشگیری از گزش حشرات، پشه بند، حشره کش های خانگی و یا پماد و اسپری دافع حشرات همراه داشته باشید.توجه داشته باشید استفاده دائم از این فراورده ها میتواند منجر به حساسیت بیشتر گردد.
💠توصیه های بهداشتی:
1- به طور مرتب دستهای خود را با آب و صابون بشویید.
2- به رعایت آداب و بهداشت تنفسی و رعایت توصیههای بهداشتی از قبیل پوشاندن دهان و بینی خود هنگام عطسه و سرفه با دستمال تمیز یا قسمت بالای آستین برای جلوگیری از ورود آلودگی در فضا، خودداری از دست دادن و بوسیدن و در آغوش گرفتن افراد مشکوک به بیماری تنفسی، فاصله گرفتن به میزان 1 تا2 متر از افراد دچار بیماری تنفسی و استفاده از ماسک توجه کنید.
3- در زمان بروز پدیده گرد و غبار استفاده از ماسکهای فیلتردار،استقرار در مکانهای بسته و بستن درب و پنجره محل اسکان را رعایت نمایید همچنین افرادی که مشکلات تنفسی، قلبی و ریوی دارند برای استفاده از ماسک با پزشک خود مشورت کنند.
4- آسیب اشعه آفتاب با قرار گرفتن در معرض آفتاب ظرف مدت زمان 15 دقیقه رخ میدهد، برای جلوگیری از بروز آفتاب سوختگی، پوشیدن لباس آستین بلند ، استفاده از کرم ضدآفتاب ( 15 دقیقه قبل از خروج از محل اسکان و تمدید هر 2 ساعت یکبار) بر روی قسمتهایی از پوست که درمعرض آفتاب قرار دارند و استفاده از کلاههایی با لبه پهن برای حفاظت از صورت، چشم و گردن در برابر نور آفتاب توصیه می شود.
5- برای حمل وسایل شخصی از کوله پشتی مناسب استفاده کنید. هنگام حمل کوله پشتی باید بدن مناسبترین حالت را به خود گرفته باشد به صورتی که شانهها در راستای بدن قرار بگیرند.
💠توصیه های مرتبط با پیشگیری از مسمومیت ها:
1. هیچگاه در داخل اتومبیل با موتور روشن در مدت هرچند کوتاه نخوابید. این کار سبب بروز مسمومیت کشنده با منوکسید کربن خواهد شد. همچنین از روشن کردن گاز پیک نیکی در داخل چادر و یا اتومبیل و یا در محیط بسته به منظور تامین گرما، جدا" خودداری نمائید.
2. انتخاب آگاهانه مواد غذایی سالم و بهداشتی، جلوگیری از آلودگی مواد غذایی آماده مصرف و آب آشامیدنی با استفاده از پوشش مناسب و استفاده از ظروف یکبار مصرف استاندارد، موجب کاهش خطرات بیماریهای قابل انتقال به وسیله مواد غذایی و تضمین سلامت زائرین می باشد.
3. ضمن سفر از حمل گوشت خام ، غذاهای حاوی سس، تخم مرغ ، خامه و فرآورده های لبنی با ماندگاری کوتاه به دلیل فساد سریعتر خودداری نموده و برای حمل مواد غذایی فاسد شدنی حتما از یخدان مناسب استفاده کنید.
4. از مصرف قوطی های کنسرو دارای برآمدگی، فرورفتگی و یا نشتی خودداری کنید و مطمئن شوید که درپوش آنها شکسته نشده باشد. اگر فرآورده ای ظاهر و یا بوی ناخوشایندی داشت، به هیچ عنوان آن را نچشید و کنسروها را قبل از مصرف 20 دقیقه در آب درحال جوشیده حرارت دهید و سپس مصرف نمایید.
5. بهترین راه برای پیشگیری از مسمومیت غذایی پختن غذا و مصرف آن در همان وعده است حتی الامکان از مصرف غذاهای مانده خودداری کنید.
6. از خوردن گیاهان و قارچهای خودرو اجتناب نمایید، زیرا تشخیص گیاهان و قارچهای سمی از انواع بی خطر بسیار مشکل است.
7. در طول سفر از میوههای پوستدار استفاده کنید و قبل از مصرف به دقت آنها را بشویند تا از ورود مواد آلوده به بدن جلوگیری شود.
و توصیه پایانی : اگر با موارد مسمومیت برخورد کردیم، چه باید بکنیم؟
1. در مسمومیت های دارویی و شیمیایی باید بدانیم فرد مسموم چه نوع ماده ای، چه مقدار، چه موقع و از چه راهی مصرف کرده است.
2. اگر بیمار هوشیار بود با نیروهای اورژانس تماس گرفته و در خصوص اقدامات بعدی سوال نمایید.
3. اگر فرد مسموم هوشیار نبود و یا مواد اسیدی، قلیایی و یا نفتی را بلعیده بود، از ایجاد استفراغ در فرد مسموم خودداری کنید و سریعا" مسموم را به نزدیکترین مرکز درمانی منتقل نمایید.
4. در مسمومیت با گاز منواکسیدکربن: هرچه سریعتر فرد مسموم باید به هوای آزاد برده شود، درها و پنجره ها را باز کنید، با نیروهای اورژانس تماس بگیرید ، اگر فرد مسموم نفس نمی کشد، تنفس مصنوعی را شروع کنید.
5. در صورت تماس سموم مانند سموم نباتی و یا محلولهای اسیدی یا قلیایی با پوست، با دستکش مناسب لباسها و پوشش آلوده را درآورید، پوست را با آب جاری به مدت 10 دقیقه و سپس با آب و صابون شستشو دهید و از نیروهای امدادی کمک بگیرید.
6. در صورت تماس مواد سمی و محرک با چشمها، چشم آلوده شده را با آب جاری ولرم بمدت 15 دقیقه شستشو دهید ، اصراری به باز نگهداشتن چشمها نداشته باشید و با نیروهای امدادی تماس بگیرید.