دکتر حسین بیگلری رئیس دبیرخانه کارگروه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در برنامه زنده رادیویی راه تندرستی در مورد اطلاع رسانی سرطان ها گفت: سرطان بیماری است که با سبک زندگی افراد و احتمال ژنتیکی یا وراثتی بودن برخی سرطانها ، تماس با عوامل سرطان زا و عوامل دیگری مانند رفتارهای فردی و اجتماعی ارتباط دارد.
وی گفت: سبک زندگی شهرنشینی ، تغذیه ناسالم ، عدم تحرک بدنی و استعمال دخانیات مجموعهای است که باعث افزایش موارد ابتلا به سرطان در سراسر جهان شده است.
رئیس دبیرخانه کارگروه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه با بیان اینکه ما براهمیت مسائل غربالگری و پیشگیری از سرطان تاکید بیشتری داریم گفت: در مورد دو واژه تشخیص زودرس و غربالگری گفت: تشخیص زودرس در فردی است که دارای علائم نگران کننده است و نیاز به مراجعه برای تشخیص دارد اما غربالگری یعنی یک گروه سنی که از نظر علمی و بهداشتی تعریف شده است در مراکز جامع سلامت تستهای غربالگری را انجام دهند.
وی افزود نقش ژنتیک و توارث در برخی سرطانها به اثبات رسیده است اما به این معنی نیست که فرد حتماً به آن نوع ازسرطان مبتلا خواهد شد بلکه ریسک ابتلا به آن نوع سرطان در بستگان درجه یک یا دو احتمال ابتلا به آن نوع سرطان را بیشتر میکند و بایستی سایر افراد در خانواده از نظر احتمال ابتلا به آن سرطان ارزیابی شوند.
دکتر بیگلری افزود: ریسک ابتلا به سرطان دستگاه گوارش و خون در برخی افراد از نظر ارثی و ژنتیکی احتمالش بالاتر است .
رئیس دبیرخانه کارگروه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه گفت: برای غربالگری در محدوده جغرافیایی در سطح شهرستان به مراکز بهداشتی درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی درمانگاهها یا مراکز جامع سلامت مراجعه کنند.
وی با اشاره به اینکه سرطان پوست یکی از سرطانهای شایع به خصوص برای کسانی که مدت طولانی در مقابل اشعه ماورا بنفش خورشید قرار میگیرند است گفت: بهترین راه مقابله با این نوع سرطان آن است از کلاههای لبهدار، لباسهای پوشیده و کرمهای آفتاب در مقابل نور خورشید استفاده شود در صورت امکان کار اصلی به ساعات ابتدایی صبح یا عصر موکول شود و در ساعات گرم روز در معرض نور خورشید قرار نگیرد.
وی در ادامه گفت : واکسن ( HPV) و هپاتیت (B) در دو نوع سرطان مهم جهت پیشگیری تزریق میشود که در سطح کشور رایزنیهایی در حال انجام است که واکسن (HPV) تحت پوشش خدمات بهداشتی قرار بگیرد و تزریق شود این واکسن میتواند تا حدود زیادی از بروز ویروس پاپیلوم انسانی و سرطانهای دستگاه تناسلی و دهانه رحم جلوگیری کند .
دکتر بیگلری با تاکید بر اینکه کنترل وزن و تغذیه سالم در پیشگیری از سرطانها موثر است گفت: سلولهای سرطانی تمایل زیادی به مصرف قند دارند لذا رژیم غذایی کم قند توصیه می شود. تحرک بدنی و ورزش در پیشگیری از بروز این بیماری بسیار حائز اهمیت است.
وی با تاکید بر اینکه لازم است عوامل سرطان زا و علایم هشدار دهنده را بشناسیم گفت: دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه تلاش بسیاری جهت افزایش اطلاع رسانی عموم جامعه جهت پیشگیری از سرطان به خصوص در زمینه غربالگری و تشخیص زود هنگام پیشگیری از ابتلا به سرطانها انجام میدهد آنچه مهم است که از عوامل سرطان زا دوری کنیم و راههای سبک زندگی سالم را بشناسیم و از علائم هشدار دهنده سرطان اطلاع داشته باشیم .