یک استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه گفت: خواب مناسب نقش قابل توجهی در بهبود عملکرد کلیهها و پیشگیری از بیماریهای مزمن کلیوی ایفا میکند.
به گزارش خبرگزاری فارس از کرمانشاه، با توجه به افزایش شیوع بیماریهای مزمن کلیوی در سالهای اخیر، شناسایی عوامل خطر بالقوه این بیماریها اهمیت ویژهای پیدا کرده است ،یکی از عواملی که به تازگی توجه محققان را جلب کرده، تأثیر خواب بر سلامت کلیهها است.
به گفته دکتر فرید نجفی، استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه خواب مناسب نقش قابل توجهی در بهبود عملکرد کلیهها و پیشگیری از بیماریهای مزمن کلیوی ایفا میکند.
دکتر نجفی در این گفتوگو، اظهار کرد: مطالعات نشان دادهاند که مدت زمان خواب بین 7 تا 8 ساعت در شب، به عنوان یک الگوی خواب سالم و موثر، میتواند به کاهش ریسک بیماریهای مزمن کلیوی کمک کند. کمبود خواب میتواند اختلالات عملکردی در اندوتلیال عروق ایجاد کند که این وضعیت میتواند منجر به بیماریهای کلیوی شود. در حقیقت، فشار خون بالا یکی از مهمترین عوامل خطر بیماریهای مزمن کلیوی است و مطالعات اخیر نشان دادهاند که تغییر مدت زمان خواب میتواند فشار خون را تنظیم کرده و به پیشگیری از این بیماریها کمک کند.
وی افزود: در یک مطالعه انجام شده در آمریکا، ارتباطی بین مدت زمان خواب کمتر یا بیشتر از حد استاندارد و نسبت آلبومین به کراتینین ادرار مشاهده شده؛ این شاخص یکی از معیارهای تعیین عملکرد مناسب کلیه در بزرگسالان است.
استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه همچنین به یکی از مطالعات بزرگ در منطقه روانسر اشاره کرد که در آن وضعیت خواب بزرگسالان و ارتباط آن با بیماریهای مزمن کلیوی بررسی شده است.
وی اضافه کرد: نتایج این مطالعه نشان داد افرادی که کیفیت خواب پایینتری دارند یا مدت زمان خواب آنها کافی نیست، در معرض خطر بالاتری برای ابتلا به بیماریهای مزمن کلیوی قرار دارند.
وی ادامه داد: پارامترهایی مانند ساعات خواب شبانه، تأخیر در خواب، مدت زمان خواب، ساعات بیداری صبحگاهی، چرتهای روزانه، شیفت کاری شب، بیقراری پاها و استفاده از قرصهای خواب در این مطالعه بررسی شدند.
نتایج نشان داد که خواب ناکافی و بیقراری پا بهطور قابل توجهی با افزایش خطر ابتلا به بیماریهای مزمن کلیوی ارتباط دارد.
دکتر نجفی در پایان، خاطرنشان کرد: در حالی که تحقیقات بیشتری برای بررسی تأثیرات طولانی مدت خواب بر بیماریهای مزمن کلیوی و سایر بیماریهای مرتبط با آن لازم است، تنظیم مدت زمان خواب بهعنوان یک استراتژی ساده و مؤثر میتواند در پیشگیری از بیماریهای مزمن کلیه نقش مهمی ایفا کند. پزشکان میتوانند به بیماران خود توصیه کنند که مدت زمان خواب خود را تنظیم کنند تا از بروز این بیماریها پیشگیری کنند.